Funktionel øjenlågskirurgi

Hvad er funktionel øjenlågskirurgi?

 

Funktionel øjenlågskirurgi er kirurgisk behandling af lidelser/sygdom i øjenlåget. Der er ofte en glidende overgang mellem funktionelle øjenlågsoperationer og kosmetiske øjenlågsoperationer. Som udgangspunkt er der ikke egenbetaling af funktionel øjenlågskirurgi da det betragtes som en lidelse/sygdom og derfor dækkes af sygesikringen.

Hængende øvre øjenlåg (ptose/ blefaroptose)

 

Ptose er en tilstand hvor det øvre øjenlåg hænger for langt ned over øjet, og eventuelt dækker pupillen helt eller delvist. Ptose skyldes oftest at bindevævet i øjenlågets løftemuskel er blevet slapt og forlænget hvorved øjenlåget synker ned. I sjældne tilfælde kan det skyldes neurologiske eller muskulære lidelser. Medfødt ptose skyldes oftest medfødt underudvikling af øjenlågets løftemuskel. Der er ofte ingen symptomer ved ptose, men hvis ptose er udtalt kan den give indskrænket synsfelt med skyggefornemmelse opadtil samt hovedpine. Derudover giver det et træt udseende, som ofte medfører kommentarer fra ens omgivelser.

 

Langt de fleste tilfælde behandles bedst med operation. Operationen foregår normalt i lokalbedøvelse og kan overordnet foretages på 2 måder. Enten via et lille snit igennem huden i øjenlåget omslagsfold, hvorved der kommer et lille ar, som dog i de fleste tilfælde bliver næsten usynligt. Alternativt kan operationen i udvalgte tilfælde foretages gennem slimhinden på øjenlågets bagside, hvorved man undgår et ar. Operationen foretages ved enkelte privat praktiserende speciallæger eller på hospital.

 

I få tilfælde er øjenlågets løfte muskel så dårligt fungerende at det er nødvendigt at operere noget materiale ind som forbinder øjenlåget og pandemuskulaturen, og man derefter primært løfter øjenlåget ved hjælp af pandemuskulaturen. Denne form for operation kaldes en frontalis suspension og foretages primært på hospitaler.

Tunge øvre øjenlåg (dermatochalasis)

 

Tunge øvre øjenlåg også kaldet dermatochalasis er en tilstand med overskydende hud på de øvre øjenlåg. Ved operation for tunge øvre øjenlåg fjernes noget af den overskydende hud som ligger på øjenlåget og skjuler globelinjen. Tunge øvre øjenlåg er med til at give et træt og uoplagt udseende. Det kan give tyngdefornemmelse, og når det er meget udtalt kan det give skyggefornemmelse på grund af synsfeltindskrænkning. Nogle oplever også irritation og eksem forandringer på øjenlåget som følge af den overskydende hud på øjenlåget. 

 

Ved operation kan man afhjælpe skygge og tyngdefornemmelse, og man opnår et mere frisk og ungdommeligt udseende. Operationen foregår lokalbedøvelse, og ved operationen fjernes den overskydende hud, og i nogle tilfælde fjernes eller flyttes ligeledes fedtvæv. Arret kommer til at ligge i globelinjen, og bliver i løbet af få måneder næsten usynligt.  Grænsen mellem hvornår tilstanden betragtes som et kosmetisk problem eller et funktionelt problem er bestemt af Sundhedsstyrelsen. For at tilstanden bliver betragtet som et funktionelt problem, og man dermed ikke skal betale for operationen, skal der være mindre end 3 mm fra omslagsfolden på den overskydende hud til pupillens centrum.

Tunge øjenbryn (brynptose)

 

Med alderen bliver bindevævet i ansigtet mere slapt. Dette kan fører til at øjenbrynene med alderen gradvist synker nedad. Når brynet synker nedad mod øjet medfører dette ofte, at der sekundært opstår overskydende hud (dermatochalasis) på de øvre øjenlåg. Det er derfor vigtigt at vurderer hvorvidt en problemstilling med overskydende hud på de øvre øjenlåg i virkeligheden primært skyldes tunge øjenbryn med sekundært overskydende hud på øvre øjenlåg.

 

Operation for tunge øjenbryn foretages oftest i lokalbedøvelse, og kan foretages via en åbning i huden svarende til globelinjen på øvre øjenlåg, via en åbning i huden over brynet (direkte brynløft) som dog kan efterlade et tydeligt ar. Endeligt kan en operation for tunge øjenbryn foretages via en åbning i huden lige i hårgrænsen.

 

Tunge øjenbryn bliver hyppigt betragtet som en kosmetisk problemstilling, men hvis der er tale om udtalt tunge øjenbryn bliver det oftest anset som et funktionelt problem, hvor operationen betales via sygesikringen.

Ektropion

 

Ektropion er en fejlstilling i øjenlåget som oftest ses på det nederste øjenlåg. Ved ektropion krænger øjenlåget udad og ligger dermed ikke mere ind mod øjeæblet. Herved blotlægges slimhinde på bagsiden af øjenlåg, og dette kan give kronisk irritation, tåreflod, fremmedlegemefornemmelsen og tendens til øjenbetændelse. Ektropion skyldes oftest aldersbetinget svækkelse i bindevæv og ledbånd omkring øjnene.

Tilstanden kan som udgangspunkt korrigeres med en mindre operation i lokalbedøvelse hvor det udadvendte øjenlåg igen kommer til at ligge ind mod øjeæblet.

 

Entropion

 

Entropion er en fejlstilling i øjenlåget som oftest ses på det nederste øjenlåg. Ved entropion drejer øjenlåget indad mod øjet, hvorved øjenvipper og hud kommer i direkte berøring med øjeæblets slimhinde og hornhinde. Entropion giver kronisk irritation, tåreflod, fremmedlegemefornemmelsen og tendens til øjenbetændelse samt hornhindebetændelse. Entropion skyldes oftest aldersbetinget svækkelse i bindevæv og ledbånd omkring øjnene.

Tilstanden kan som udgangspunkt korrigeres med en mindre operation i lokalbedøvelse hvor det indadvendte øjenlåg igen drejes udad.

Haglkorn (chalazion)

 

Et haglkorn skyldes en blokeret udførelsesgang på en fedtkirtel i det øverste eller nederste øjenlåg. Der opstår herved en ophobning af hvidligt fedtet sekret i øjenlåget, som viser sig som en fast lidt rødlig oftest uøm knude i øjenlåget. Et chalazion behandles oftest med varme omslag, vask af øjenlågskanter og steroid, men nogle gange er det nødvendigt at behandle tilstande med en mindre operation i lokalbedøvelse, hvor man laver et lille snit på bagsiden af øjenlåget, og udtømmer haglkornets indhold.

 

Bygkorn (hordeolum)

 

Et bygkorn er en bakteriel infektion i en hårsæk eller kirtel i øjenlåget. Der opstår rødme, hævelse og ømhed af øjenlåget. Tilstanden behandles primært med antibiotika og varme omslag. Sjældent er det nødvendigt med en operation i lokalbedøvelse hvor der udtømmes pus.

Tumorer (svulster)

 

I øjenomgivelserne findes både godartede og ondartede tumorer. De hyppigste godartede hudtumorer i øjenomgivelser er cyster, modermærker (nævus), seboroisk keratoser, og papillomer. Den hyppigste form for ondartede tumorer i øjenlåg er basalcellekarcinom, sjældnere ses blandt andet pladecellekarcinom, malignt melanom og andre sjældne tumorer. Behandlingen af tumorer i øjenomgivelserne er oftest kirurgisk. Mindre tumorer kan ofte fjernes i speciallægepraksis. Større tumorer skal fjernes på hospitalsafdeling.