KOSMETISK ØJENLÅGSKIRURGI

Hvad er kosmetisk øjenlågskirurgi?

 

Kosmetisk øjenlågskirurgi er operationer i øjenlåg og øjenomgivelser hvor hovedformålet er at forandre eller forbedre udseendet. Der er således ikke tale om operationer på grund af egentlig sygdom. Kosmetiske øjenlågsoperationer dækkes ikke af sygesikringen, men kan foretages mod egenbetaling. Hvis man som læge skal foretage kosmetisk kirurgi skal man være registreret til at udføre dette ved Styrelsen for patientsikkerhed.

Tunge øvre øjenlåg (dermatochalasis)

 

Tunge øvre øjenlåg også kaldet øvre dermatochalasis er en tilstand med overskydende hud på de øvre øjenlåg. Operation for tunge øvre øjenlåg er blandt de mest populære kosmetiske operationer, da det som udgangspunkt giver en markant effekt på ens udseende og udstråling.  Ved operation for tunge øvre øjenlåg, fjernes noget af den overskydende hud som ligger på øjenlåget og skjuler globelinjen. 

 

Tunge øvre øjenlåg er med til at give et træt og uoplagt udseende. Ved operationen kan man opnå at øjet ser mere åbenstående ud, og man får et mere frisk og ungdommeligt udseende. Operationen foretages normalt i lokalbedøvelse, og ved operationen fjernes den overskydende hud, og i nogle tilfælde fjernes eller flyttes ligeledes fedtvæv. Arret kommer til at ligge i globelinjen, og bliver i løbet af få måneder næsten usynligt.  

 

Grænsen mellem hvornår tilstanden betragtes som en kosmetisk problemstilling eller en funktionel tilstand er bestemt af Sundhedsstyrelsen. For at tilstanden bliver betragtet som et funktionelt problem, og operationen dermed dækkes af sygesikringen, skal der være mindre end 3 mm fra omslagsfolden på den overskydende hud til pupillens centrum

Nedre øjenlåg/poser under øjnene

 

Poser under øjnene er med til give et træt, trist og uoplagt udseende. Ved en operation for poser under øjnene reduceres hudfolder, frembuling af fedtvæv, og i nogle tilfælde fortages ligeledes en opstramning af øjenlågets bindevæv. Operationen foretages normalt i lokalbedøvelse og kan overordnet foretages på 2 måder. Hvis der både skal fjernes hud og ligeledes fjernes eller flyttes fedtvæv laves et lille snit i huden lige under øjenvipperne på det nederste øjenlåg. Dette medfører et lille ar som dog normalt bliver næsten usynligt. 

 

Hvis der ikke er overskydende hud men udelukkende frembuling af fedtvæv så kan operationen foretages gennem slimhinde på bagsiden af øjenlåget hvorved man undgår et ar. Ved en sådan operation flyttes eller fjernes noget af fedtvævet, men der fjernes ikke hud.

 

Operation af nedre øjenlåg betragtes generelt som en mere kompliceret operation, i forhold til operation for tunge øvre øjenlåg. Komplikationer, ikke optimalt resultat og re-operation er hyppigere forekommende ved denne operation, sammenlignet med operation for tunge øvre øjenlåg

Tilstanden bliver stort set altid betragtet som en kosmetisk problemstilling, og man skal derfor selv betale for en operation.

Asiatiske øjenlåg

 

Halvdelen af alle personer af asiatisk herkomst er født uden globelinje på de øvre øjenlåg. Ved en operation i lokalbedøvelse, såkaldt double eyelid surgery, kan der skabes globelinjer på de øvre øjenlåg, hvorved at øjnene kommer til at se mere åbenstående ud. Dette betragtes af nogle som et mere attraktivt udseende. Ved operationen kommer der et lille ar på de øvre øjenlåg som dog bliver skjult i den nye globelinje. 

 

Når man ønsker denne form for operation skal man grundigt overveje hvor højt den nye globelinje skal ligge. I langt de fleste tilfælde skal den nye globelinje være mere flad og ligge lavere end på personer af europæisk herkomst.

Tunge øjenbryn (øjenbrynsptose)

 

Med alderen bliver bindevævet i ansigtet mere slapt. Dette kan fører til at øjenbrynene med alderen gradvist synker nedad. Når brynet synker nedad mod øjet medfører dette ofte, at der sekundært opstår overskydende hud (dermatochalasis) på de øvre øjenlåg. Det er derfor vigtigt at vurderer hvorvidt en problemstilling med overskydende hud på de øvre øjenlåg i virkeligheden primært skyldes tunge øjenbryn med sekundært overskydende hud på øvre øjenlåg.

 

Operation for tunge øjenbryn foretages oftest i lokalbedøvelse, og kan foretages via en åbning i huden svarende til globelinjen på øvre øjenlåg, eller via en åbning i huden over brynet (direkte brynløft) som dog kan efterlade et tydeligt ar.

 

Endeligt kan en operation for tunge øjenbryn foretages via en åbning i huden lige i hårgrænsen. Tunge øjenbryn bliver hyppigt betragtet som en kosmetisk problemstilling, men hvis der er tale om udtalt tunge øjenbryn bliver det anset som et funktionelt problem, hvor operationen betales via sygesikringen.

Lateral canthoplastik


Lateral canthoplastik er en operation hvor man ændrer på faconen af den ydre øjenkrog. Operationen gør at man kan opnå bredere øjenspalter og mere mandelformede øjne. Operationen er specielt velegnet til patienter hvor den ydre øjenkrog er afrundet, og hvor der er ønske om mere mandelformede øjne.

Operationen foretages normalt i lokal bedøvels, og efterlader et meget lille ar i den ydre øjenkrog.